BELLARY HOUSE

Location:            Bellary,  Karnataka, India 

Project Type:     Residential 

Area:                   3700 sqft

Completion:      2017

Project Team:   Gaurav Roy Choudhury, Vijay Rai, Sachin Gujjar,

                            Abhishek Pawar, Satyanarayan, Stefan Fernandes

The Bellary House is located in the small town of Bellary known for its Iron Ore mines, boulder landscape, historic ruins, and its hot and dry climate. It is located in one of Bellary's transforming neighbourhoods, which is currently seeing a lot of the older modest houses give way to grander villas. 

The house is designed to stave off the outside heat and create cool currents within it so as to form a convectional micro-climate. The outside walls wrap the house in this gesture of protection, pierced only with small and mass-produced precast concrete windows that dot this exterior. The windows are kept small with heavy eaves to keep away the harsh sun. 

An elevated garden is set in the northeast corner as a generator of this microclimate. It is kept open to the sky in the shadow of the sun to create currents that flow through the house, just like the light that reflects into the house of its cool surfaces. This Terrace garden is on a mezzanine level as it serves both the ground and the first floor with this generosity of spirit and soft textures. 

The family is a small family of four (a couple with two children), with the grandparents having a room on the ground floor for when they visit. 

The energy of the family and their generosity and simplicity is at the core of this house.  

The House becomes more private every step one takes. The use of the volumes creates imaginary lines of division in public and private access; sometimes contradicting the sense of openness it evokes. 

The Bellary House is an attempt to invert small town aspirations for big city ideas. It rejects them by addressing space and the energy of a home in a primal way. 

The mezzanine and first floor split leve
Street view from the North West corner
Street view of the Entry Gate to the House
View of the garden from the Reading Space
The different scales of Precast Window Boxes on the east face
Climbing down the staircase to the terrace to the passage below
Climbing up the staircase to the terrace with the terrace garden behind
The mezzanine and first floor split level
Close up to the mezzanine facing the garden
The garden corner wall
The garden corner wall from the outside (From east)
The garden corner wall from the outside (from North)
Elevated view from the west road
Morning rituals in the Terrace Garden
The Family Room and the Terrace Garden from the passage
The Family Room from the passage through the terrace steps
The Kitchen cut out into the Family Room above
The Kitchen opens  into the passage above and the dining below
The Dining and Living Space with the evening light
The Dining and Living Space with the evening light from the Dining
The Dining and Living Space with the evening light (close up)
Bedroom with the Precast Boxed windows(1)
Bedroom with the Precast Boxed windows(2)
Looking through the glass of the Terrace Garden into the passages
The Family Room
The Reading Space / Balcony Sitout
The glass Terrace staircase from below
The Terrace Garden/Family Room corner(1)
The Terrace Garden/Family Room corner(2)
The North East Street View at dusk
The North elevated Street View at dusk
Elevated view from the west road at dusk
GROUND FLOOR PLAN
FIRST FLOOR PLAN
Western Spaces
Eastern Spaces
WEST ELEVATION
SOUTH ELEVATION
NORTH ELEVATION
EAST ELEVATION
SECTION AA'
SECTION CC'
SECTION BB'

GAURAV ROY CHOUDHURY ARCHITECTS

ALL RIGHTS RESERVED

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
  • LinkedIn