FRAGMENT HOUSE

Location:            J.P. Nagar, Bangalore, Karnataka, India 

Project Type:     Residential Interiors 

Area:                   3600 sqft

Completion:      2012

Project Team:   Gaurav Roy Choudhury

Originally assigned to do a minor restoration of a 90’s house in Bangalore, the Fragment House developed into a layered brief from the clients over a duration of two years. The elderly couple wanted to ‘update’ their house through the various layers of brief, these layers were to adjust with each other and yet formed something comprehensively new.

THE UPDA(TION):

The existing building with its haphazard walls and division of spaces was changed into a simple layout with a clean plan. Unnecessary areas were removed and utilized for storage. Any inconsistencies in spatial proportions were removed. The external façade was not to be touched. Its daunting presence with large roofs and volumes were merely melted or accentuated as the case may be to develop a character for the front of the house. The upstairs, which the couple barely used was also updated, with new flooring and finishes. The garden was removed and realigned with the entry, to emphasize its affinity to the entry more than the car-park area as it previously did.

THE NEW:

The merge of all these layers of work gave birth to the ‘new’. This was the ‘new’ sequence derived from the upda(tion) process and breaking of walls left unbroken. This sequence along with the changed volumes gave a new meaning to the house. The ‘weave’ as we conceptually called is a pattern that runs through the house along with the sequential walls and on them to define the parametric and cartesian changes of the structure and its woven manifestation.

The ‘Fragment House’, after its upda(tion) of function and experience, is a house of elements old and new, merged in a new suspension of experience. Its variation of experiences amplifies with variations of light and shadow, to create additional facets in its experience

23.jpg
Front facade of house with lines running across to the garden
The project seen from across the street
Lines leading to the garden
The exterior facade during the day
Lines leading to the garden
Detail of the pooja-room  lines
Staircase wall niches and sequential cut-outs
The corridor with the sequential cut-outs on the first floor
View of the dining and pooja from the sit-out
View of the dining and pooja from the sit-out
The family room with the lines in the back-ground
Family room sitting area
The family room sitting area
The pooja room nook
The screen, in the midst of the lines criss-crossing near it
The screen separating the pooja and the entrance foyer
The central pooja room, with the jhoola next to it
The jhoola helps activate the space between the dining and living
The central pooja room as a sculptural form
Staircase detail
Staircase detail
The staircase structure
Staircase wall culminating
The corridor leading to the staircase
Sit-out area near the skylight
The lines intersecting with the shadow falling from the sky-light
The sky-light casting lights on the family portraits on the sit-out wall
One of the bedrooms
Sit-out in the bedroom
The exterior facade in the evening
Main living and dining space at night
Sequential cut-puts expressed on the first floor
Detailing of the pooja room space
Detail of the screen
The lines viewed in the background
View of the outside at night
The exterior facade during the evening
View from sit-out ledge in garden
View of car park and entrance from the garden
View from car park on entry
Floor Plans
Drawings Views
Design Development

GAURAV ROY CHOUDHURY ARCHITECTS

ALL RIGHTS RESERVED

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
  • LinkedIn