LATERAL HOUSE

Location:            Uttarahalli, Bangalore, Karnataka, India 

Project Type:     Residential 

Area:                   3600 sqft

Completion:      2013

Project Team:   Gaurav Roy Choudhury

‚Äč

Lateral House is located in Bangalore and has been built for a young family, which looked to me for something pure. The brief however had a strict adherence to keep costs low and to abide by numerous Vaastu principles.

The attempt was to create a sculptural space which along with being bright and airy, segregated public and private spaces, played dramatically with scale and proportion and lastly and very importantly allow for a self-sufficient unit which absorbs Bangalore's beautiful climate even if the sites next door were to be built a foot away from it.

The house gets its light, ventilation from the garden/ courtyard; that is located at the center of the house; as the bedrooms wrap around it. It is here where every day and night seeps into the house in their difference over the changing seasons.

Height has been used as a privacy element and the staircase as an element of dramatic transformation. The brick facades on the elevations and courtyard express the house's subtle relationship with the outside, as the projecting bricks cast varying shadows each day peculiar to that moment.

The lateral house embellishes itself with simplicity and subtle beauty.

14.jpg
Road-side view of the house (1)
Road-side view of the house (2)
Road-side view of the house (3)
Side elevation of the house, showing the courtyard
Projecting bricks of the courtyard wall seen from a bedroom
The first floor passage from the study area
View of the upper level from the mezzanine
Staircase leading to the terrace seen from the first floor passage
Peek into the puja, dining and kitchen area from the mid-level
Symmetrical view of the staggering levels gives a sense of scale of the space
Elevated courtyard in the north, with the house looking in
Exposed concrete finish of the ceiling as it hovers over the entire space
View of the entry and garden from the ground floor living area
Staircase, as it expands the volume of the house
View of the study and ground-floor garden from the staircase mid-landing
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
GROUND FLOOR PLAN
FIRST FLOOR PLANS
SECTIONAL VIEWS

GAURAV ROY CHOUDHURY ARCHITECTS

ALL RIGHTS RESERVED

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
  • LinkedIn