RK FABRICS OFFICE

Location:            Gandhinagar, Bangalore, Karnataka, India  

Project Type:     Commercial Interiors

Area:                   3600 sqft

Completion:      2012

Project Team:   Gaurav Roy Choudhury

‚Äč

Gandhinagar, the bustling and chaotic old mercantile part of Bangalore, saw the growth of RK Fabrics from occupying a small room to three floors in a rent controlled neglected building. It stayed true to the place which saw it grow. Ignoring the imageable and more accessible parts of the city, it decided to reconcile its growth and restructure its office premises at the same place it began. 

Space occupied included two and a half independent floors and half a terrace as a cafeteria. The Third floor accommodates the administrative part of the office including a cabin for the Chief Operations Officer of the company who looks over these processes. The Fourth Floor, which only has half the floor space of the whole floor becomes an exclusive suite for the owner, as it hovers in between both the floors, enabling him to be well connected with all activities of the office. It also has a conference table for internal and private meetings.  The Fifth floor becomes the design hub, with the design being made and samples being stored as an archive for all customers. The Sixth floor or terrace is the open air cafeteria for all employee meals and breaks. It has a running kitchen which provides food and beverage for the entire office.

The design concept internalizes this growth and dynamic development of a company within this building, breaking through the slabs, connecting the floors, and eventually hitting light as this volume emerges into the skies. The lines which follow are symbolic of this growth, starting from the floor they elevate into the volume following the light.

This phenomenon treats the building as the host, wrapping, and manifesting internally.

The result is an energetic, open, well lit, and singular volume brimming with the resonance of the original motives. It allows for the dynamism in thought to develop into dynamism in work.

2.jpg
View from entry at third floor
The lines rising from the floor to the cut-out
Fourth-floor cut-out viewed from both sides
Cabin suite on forth floor
Fourth-floor cut-out viewed from both sides
Internal office staircase
Looking down from the fifth floor from entry adge of the cut-out
Reflections of the mirror placed along the cut-out
Looking towards the entry with cut-out above
Looking down from the fifth floor from storage edge of the cut-out
Cut-out view of skylight from the fifth floor
Looking down from the cut-out on the fifth floor
Staircase leading to cafeteria
Cut-out at night
Plans
Exploded View
Sectional View

GAURAV ROY CHOUDHURY ARCHITECTS

ALL RIGHTS RESERVED

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
  • LinkedIn